Jak smysluplně využít Instagram při učení?

Většina z nás je uživatelem sociálních sítí. Instagram, Facebook a další platformy mohou být na jednu stranu nepřítelem učení, pokud na nich prokrastinujeme, mohou ale i naopak velmi dobře sloužit. Znáte to: ,,Dobrý sluha, špatný pán.” Pojďme se podívat, jak efektivně využít Instagram při učení němčiny.

Jak scrolování na zdi využít produktivně?

Vaši zeď máte čistě ve svých rukou. Záleží na tom, koho a co sledujete, kolik času zde trávíte a jestli je čas smysluplně využitý. Málokdo se ,,dokope” k učení, protože si pod pojmem „učení se“ představí sešit, učebnici a pravítka. Málokdo se „donutí“ ke čtení v němčině, protože si představuje, že bude muset dojít do knihovny, oddělení němčina. Studenti nesledují zprávy a aktuální dění, protože je to „nuda“. Stereotypům ve výuce odzvonilo, když jsem se chtěla na střední dívat na německý film s titulky, musela jsem si koupit DvD, a když jsem chtěla něco číst v němčině, půjčovala jsem si papírové knihy od mojí lektorky. Vám stačí Instagram.

Sledujte lektory a lektorky němčiny

Kromě Kika’s German najdete na Instagramu spoustu lektorů a lektorek, nejen z Česka, ale i ze světa. Někteří se třeba přímo specializují na to, co potřebujete právě vy. Třeba Benjamin se hodně soustředí na pokročilou úroveň němčiny a výslovnost. Eva se zaměřuje na business němčinu. Marija se zaměřuje na přípravu ke zkouškám. Michaela Fröhlich je expertkou na výslovnost.

Kromě toho doporučuji sledovat Tak_Trochen, ke které bych se nejradši přihlásila na lekce i já sama. Za doporučení určitě stojí Maria. Tvořit videa a posty na Instagram je v podstatě její práce, protože vytvořila digi-produkty, které jí živí, dává si s videi spoustu práce, a stojí za to.

Nás lektorů a lektorek je tam mnoho, doporučuji si vybrat 2 – 3 účty, které vám nejvíce sedí a tvoří takový obsah, který je pro vás relevantní. Já říkám lektorům na konzultacích pořád – specializujte se. Němčina pro maminky, pro lékaře, pro auto-moto, ať si každý najde to své, aby si i studenti mohli najít nás. Hledejte, abyste měli takový obsah, který chcete.

Ukládejte si zajímavé příspěvky.

Učte se s IG slovíčka

Je spousta kanálů, na kterých najdete jen slovní zásobu. Já osobně je miluji. V jednoduchosti je krása, mrkněte třeba na Instagram nemecka.minutka nebo Wortschatz, a nesmím zapomenout na klasickou Deutsche Welle. Nová slovíčka si můžete zapsat do poznámek v telefonu, do aplikace quizlet anebo si je jednoduše uložit tak, že kliknete na uložit příspěvek. Jednou týdně si sednete se sešitem a nová slovíčka /uložený výběr/ si přepíšete.

Ukládat si samozřejmě můžete jakékoliv příspěvky, včetně reels. Pokud se vám líbí video, na kterém váš oblíbený lektor vysvětluje gramatiku nebo výslovnost, uložte si ho a vraťte se k tomu, až budete v klidu.

Další možností, jak se učit slovíčka, je jednoduše printscreenovat obrazovku mobilu a jednou za čas si projít galerii. Co s nimi dělat? Zkuste si slovíčka zopakovat, použijte je v kontextu, napište s nimi pár vět, v hlavě si přehrajte scénáře, kdy byste je použili. Časem můžete galerii promazat, až se všechna nová slovíčka uloží do paměti.

Čtěte zprávy a novinky ze světa

V němčině, samozřejmě! Strašně nerada čtu nudné zpravodajství plné nenávisti, politiky, nemocí. Nebaví mě se prodírat tiskovými zprávami, abych se dozvěděla jednu podstatnou informaci. Spousta zpravodajů to ví a pro takové lidi dělá krátký výtah informací, který sdílí na svém Instagramu. Většinou jde o úderný titulek a několik vět formou carouselu – posouváte fotku doleva na další slide. V textu pod fotkou bývá informací více, ale nikdy to není víc než tři odstavce. Krásně se tam člověk naučí pokročilejší gramatiku, třeba Konjunktiv I, se kterým se v běžné mluvě tolik nesetká.

Výhody? Člověk je informovaný – snadno, rychle. Učí se přitom němčinu, nová slovíčka. Čte v němčině, protože jej většina příspěvků zaujme. Zároveň to není dlouhé, a má motivaci čtení dokončit.

Jaké účty sledovat? Jakékoliv, ale dám pár tipů:

Spiegel
Zdf
Tagesschau
Welt
nzz

Ještě mám hodně ráda zdfinfo, kde se nejedná úplně o zpravodajství, ale o různé zajímavosti, většinou vztažené k aktuálnímu dění. Krátce, v několika postech (forma carousel) vysvětlují, kdo nebo co je Taliban, jaké vynálezy pocházejí z Německa, proč se německá města jmenují, jak se jmenují. Většina témat je z historie, zeměpisu, slouží k takovému všeobecnému přehledu.. Možná je to taková moderní a zábavná forma školního předmětu ZSV – základy společenských věd. No, posuďte sami.

uložené posty najdete zde

Vtipy, Memes

No a kdo hledá na Instagramu především zábavu, tomu by neměla uniknout stránka Besenstillvoll, u které se docela bavím. Populární jsou stejně jako u nás Memes, a vtipy zde. Někdy je trochu oříšek die Witze pochopit, ale o to víc zapojíte germanistického ducha ve vás. Věřím, že mohou být přínosné i komentáře pod příspěvky – minimálně pro obohacení se o Umgangssprache.

Videa

Na Instagramu jsou samozřejmě i videa, ať už dlouhá, nebo krátká /reels/. Doporučuji sledovat ale především na Youtube, tyto účty. Easy German předpokládám všichni znáte. Jsou to videa, ve kterých jsou lidé dotazování na různá témata, je to docela zábavné, autentické, srozumitelné. Často s titulky v němčině i v angličtině! Kromě toho tvoří hezké reels i Stefi nebo Andyale tam pozor, tam je to napůl míchlé se španělštinou (pro mě ideální).

Časopisy / Podcasty

Kromě toho můžete na Instagramu sledovat úplně cokoliv, co vás zajímá, od módy, zdraví, aut až po cestování nebo floristiku v němčině. Mrkněte na magazíny, časopisy nebo další stránky. Najděte si svoje téma, o které se aktivně zajímáte (koníček, práce..), a sledujte dění v němčině.

Můžete vyhledávat pomocí názvu účtu, ale i pomocí hashtagů. Zkuste zadat třeba hashtag #joga, #gesundheit, #mode, #gitarre, #buchhaltung, #erziehung – Zkrátka cokoliv, co vás zajímá.

Co na Instagramu sledujete vy ?

K čemu mi to je?

Díky malým krůčkům a pár minutkám každý den budete s němčinou v kontaktu, a jen tak vám nevymizí z očí. I kdybyste se každý den naučili jedno nové slovo na Instagramu, je to 365 slovíček za rok. Kromě toho se zvyšuje šance, že vás nějaké téma pohltí natolik, že zapomenete, že je to v němčině, a budete číst a sledovat dále. Postupem času pro vás bude přirozené konzumovat informace v cizím jazyce a s němčinou se sžijete.

Jak to využít dál?

Příspěvky si ukládejte, vypisujte si nová slovíčka, ať už do sešitu, do poznámek, nebo do mobilní aplikace. Se slovy dále pracujte a zkoušejte si tvořit příkladové věty. Mluvte si pro sebe nahlas a zkuste slovíčko použít v kontextu. Napište s každým výrazem jednu větu. Pište pod příspěvek v komentářích, reagujte na výzvy lektorů, rádi vám opraví vaši příkladovou větu a dovysvětlí to, co není jasné.

Pište svým oblíbencům do zpráv, komentujte – ocení to, a vy se zdarma dozvíte něco nového. Nechte se inspirovat různými styly učení. Překlikávejte dále na odkazy – podcasty, celé texty a články, videa nebo filmy.

Nechte se zaujmout a pohltit tématem tak, že zapomenete, že je to v němčině. Zapomeňte na to, že učení musí bolet, a že učení = učebnice, sešit a pravítko.

Učení může být i zábava.

Dejte mi vědět, jestli využíváte IG k učení a jaké účty se vám líbí.

Odebírat novinky

Jsem Kika, lektorka němčiny online.

Učím němčinu zábavně, efektivně a tak, aby ji student použil v každodenním životě. Každý měsíc posílám studentům newsletter s novým blogovým článkem, podcasty a tipy k učení. Odebírej newsletter a uč se s námi.